Onderzoek Recreëren in Andijk

Te gast zijn op de eeuwenoude Westfriese Omringdijk – Foto © Corina Sas

Vandaag, donderdag 11 juni is om 12:00 uur het laatste onderzoek gestart in het kader van de Kernvisie Andijk 2020-2030 voordat de zomervakantie begint. Dit onderzoek gaat over ‘recreëren in Andijk’.

Dat dit het laatste onderzoek is wil nog niet zeggen dat er verder niets gedaan wordt. De komende tijd worden diverse doelgroepen aangeschreven over een bepaald onderdeel in de samenleving waarin de doelgroep actief is. Verder worden de verrichtte onderzoeken tot een conceptvisie geschreven en worden andere bijzonderheden in de onderzoeken uitgelicht. Genoeg werk!

Recreëren in Andijk
Binnen de dorpsgrenzen zijn diverse plekken waar gerecreëerd kan worden, maar ook in het buitengebied. In dit onderzoek stellen we daar een aantal vragen over. Ook gaan we in op een aantal plannen die er zijn, zoals van Rijkswaterstaat en Bovisie.

Het plan van Rijkswaterstaat, één van de 4 plannen die er zijn

Andijker Strandje | Vooroever Andijk
Rijkswaterstaat heeft een aantal plannen met betrekking tot de kustlijn tussen Den Oever en Enkhuizen, en dus ook de kustlijn van Andijk. In totaal zijn er 4 plannen die Rijkswaterstaat gaat onderzoeken. Onder deze 4 plannen bevindt zich één plan die, als het zou worden uitgevoerd, vergaande consequenties zou hebben voor de kustlijn van Andijk en dan met name voor de Vooroever Andijk en dus ook het ‘Strandje van Andijk’ er komt in dat plan een gebied met ondiep water met met ondergedoken waterplanten”. Er is dan geen zwemgelegenheid meer. En dan hebben we het nog niet over een binnendijks “overstromingsgrasland en helofytenmoeras” dat grofweg tussen de Dijkweg, Molensloot, Beldersweg en voorbij de Middenweg is geprojecteerd’ op de kaart. Je leest hier meer over op de website van Rijkswaterstaat. Als je het bestand hebt geopend ga dan naar pagina 25 en lees hier meer over.

Het plan van Bovisie

Recreatie samen met de natuur
Bovisie heeft ook een plan voor de Vooroever Andijk | Het Strandje van Andijk. Al enige tijd geleden bracht Bovisie uit Zwaag hun plannen onder de aandacht van de gemeenteraad van de gemeente Medemblik. In dit plan wordt het onderdeel van recreatie naast de natuur in stand gehouden maar sterk opgewaardeerd. Het is niet een vastomlijnd plan maar het biedt een beeld van wat het zou kunnen zijn. Bovisie heeft op ons verzoek dit nader in beeld gebracht en jij kunt het bekijken door naar de website te gaan.

Fietsen over het Waterkeringspad bovenop de Westfriese Omringdijk – foto © G. van Keulen

Zelf plannen of ideeën?
Wellicht heb je zelf plannen of ideeën! Prima, zouden we zeggen! Maak ze bekend middels een mailtje naar de dorpsraad en we gaan samen met jou kijken hoe we dit een plek kunnen geven in het geheel van plannen. Zet in de mail jouw contactgegevens! Je kunt tot 5 juli de enquête invullen of reageren.

ENQUÊTE

Door op de gele knop te klikken ga je naar het formulier dat je dan vervolgens kunt invullen!
Vragen of opmerkingen?
Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons dan weten! Mail naar de dorpsraadandijk@gmail.com

Uitgelicht

Varen door het dorp

De sloten in Andijk – moeten duikers en bruggen doorvaar worden gemaakt ook wanneer dat betekent dat bruggen en duikers aanzienlijk verhoogd zullen worden? – Foto © Corina Sas

Toen Andijk nog een zelfstandige gemeente was werd er een plan bedacht door de gemeenteraad om de sloten tussen Oost en West doorvaarbaar te maken. En sinds enige jaren ook ‘doorschaatsbaar’ zodat je in de winter (als het een keer vriest) zonder problemen onder een brug door kunt schaatsen. Normaliter vriest het water onder de brug alleen dicht als het lange tijd flink vriest. Zo niet, dan blijven het wakken…

Er zijn Andijkers die het leuk vinden dat er gevaren kan worden achter hun tuin. Maar er zijn ook inwoners die dat niet leuk vinden… “weg privacy”.

Het plan moet ook voorzien in de mogelijkheid om aan te sluiten op het netwerk dieper in de polder.

Naast de leuke kanten zitten er dus ook haken en ogen aan dit plan…

Om de niveaus te overbruggen moeten er sluisjes komen, zoals langs de Zijdwerk in Wervershoof, bruggen en duikers moeten dan worden verhoogd om doorvaarbaar te zijn. Dit kan weer problemen opleveren voor voetgangers vanwege steile bruggen, zoals dat is gebeurd bij de Keizerskroon. Illustratie © CAPAND
Sluisje langs de Zijdwerk in Wervershoof – Foto Google Streetview

Recreatiegebieden buiten Andijk
Onderstaande lijst van recreatiegebieden in West-Friesland brengt het aantal gebieden in beeld. Een aantal daarvan ligt (redelijk) in de buurt van Andijk – die staan ‘vet’ weergegeven. Erop klikken met je cursor brengt jou naar de website van het Recreatieschap West-Friesland.

4 antwoorden op “Onderzoek Recreëren in Andijk”

 1. In de 90er jaren is door een aantal studenten onderzocht en uitgerekend een aantal vaarroutes door Andijk welke aansluiting hadden op het vaarroutenetwerk wf.
  Er zijn veel verschillende waterpeilen in Andijk, wat ook tot grote kosten leide.
  Uiteindelijk was het aansluiten van de Molensloot op het route netwerk de meest haalbare (€€€) optie. Dit is ook in een schetsplan met kostencalculatie uitgewerkt; subsidie aangevraagd/ 70% toegezegd, maar door geruzie in de gemeenteraad niet tot uitvoering gekomen.
  Aan de Kleiakker zou een haventje komen, welke aansluit op de Molensloot. Daar is als eens eerder een botenhelling gerealiseerd bij de natte cel en bij de Molenweg.
  Langs de Molensloot/ Molenweg is ooit een beschoeiing gemaakt om het aanmeren van boten mogelijk te maken, al dan niet in de vorm van een haven.
  Andere opties zijn feitelijk niet realistisch. Door het maken van meerdere sluizen en verhogen van vele bruggen/ wegen/ kabels en leidingen reizen de kosten de pan uit. Dit is m.i. een heilloze bestuurlijke weg.

  1. Niettemin zijn er al twee bruggen verhoogd tot grote ergernis van de weggebruikers omdat die dagelijks deze bruggen moeten nemen, terwijl de recreant er een keer onderdoor vaart… Het staat op geen enkele manier tot een redelijke verhouding, laat staan dat het enige recreatieve waarde heeft omdat je veelal tegen de oevers en kades aankijkt vanuit het bootje.

  1. Maak er geen project ontwikkeling van maak maar wat voor de vogels .De natuur ze ganglategaan.

   Geen vakantie huisjes!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *