Het onderzoek naar “Recreëren in Andijk en het buitengebied” is vandaag afgesloten en de Stuurgroep Kernvisie Andijk 2020-2030 licht een tipje van de sluier: ‘Hoe denkt Andijk over de plannen van Rijkswaterstaat voor wat de kust van Andijk aangaat?’
Vandaag, donderdag 11 juni is om 12:00 uur het laatste onderzoek gestart in het kader van de Kernvisie Andijk 2020-2030 voordat de zomervakantie begint. Dit onderzoek gaat over ‘recreëren in Andijk’.
Niet alleen in Andijk zelf maar ook in het buitengebied van het dorp wil iedereen veilige polderwegen – Foto Harry Woker
Vandaag. woensdag 29 april 2020 is om 12:00 uur het onderzoek van de Stuurgroep Kernvisie Andijk 2020-2030 naar de “Verkeersveiligheid in Andijk” begonnen. Tegelijkertijd is het onderzoek naar “Wonen in Andijk” beëindigd.
Met dit onderzoek wil de stuurgroep de verkeersveiligheid voor de toekomst verbeteren in Andijk. Waar is de stuurgroep naar op zoek?
De toren van Buurtjeskerk (1667) markeert de plek waar Andijk ooit werd gevestigd en sinds 21 oktober 1811 tot dorp werd verheven door Keizer Napoleon Bonaparte.
De Stuurgroep had al in een vroeg stadium rekening gehouden met de ontwikkeling rond het uitbreken van de corona-virus en had besloten geen openbare bijeenkomst te organiseren in maart, maar daarvoor in de plaats ‘Plan B’ van de plank te halen voor het geplande onderzoek dat over “Wonen in Andijk” gaat.
De Stuurgroep Kernvisie Andijk heeft het onderzoek “Veiligheid in Andijk” in een conceptvisie omgezet. Het stuk bestaat uit 5 pagina’s tekst en 1 met illustraties. “We zijn nu bezig dit stuk van alle kanten te bekijken en te voorzien van commentaar. In april moet dit in principe tot een conclusie leiden, namelijk dat dit onderdeel gaat uitmaken van de kernvisie Andijk 2020-2030, maar dan als concept dat in het najaar zal worden voorgelegd aan de inwoners van Andijk”, meldt de voorzitter van de dorpsraad, Gerrit van Keulen.
Een van de vragen over “Veiligheid in Andijk”ging over een mogelijk vuurwerkverbod.
Bij vergadering van 3 maart j.l. is de uitkomst van de Enquête Veiligheid in Andijk (EVIA) formeel vastgelegd door de Stuurgroep Kernvisie Andijk 2020-2030 (KVA20). Dit betekent dat naast de uitkomst ook is vastgesteld aan de hand van een rekenmodel of de enquête representatief is voor de Andijker gemeenschap en wat de foutmarge is.
De stuurgroep buigt zich over de andere onderwerpen die binnenkort aan de orde komen en waarnaar een onderzoek wordt ingesteld, een enquête. De voorbereidingen zijn in volle gang en er worden gesprekken gevoerd in de komende tijd o.a. met direct belanghebbenden.
Drie onderwerpen die binnenkort aan de orde komen zijn:
Monique Burger spreekt de zaal toe. De aanwezigen steken kaarten op om hun mening kenbaar te maken.
Zo’n vijftig Andijkers
bezochten woensdagavond 29 januari jl. de eerste informatiebijeenkomst van de
stuurgroep kernvisie Andijk. Deze stuurgroep zal, met inbreng van de
dorpsbewoners, een document opstellen waarin onze visie op de toekomst van
Andijk wordt beschreven. Dit document dient als advies voor het gemeentelijk
beleid van de komende tien jaar. Daarbij kun je denken aan thema’s als
leefbaarheid, sociale veiligheid, milieu en openbare ruimte. En daarvoor hebben
ze ook (jo)uw input nodig!
Tijdens de eerste bijeenkomst in het kader van de Kernvisie Andijk 2020-2030 kan je niet alleen kennismaken met de Stuurgroep Kernvisie Andijk maar wordt er aan de hand van een programma een aantal onderdelen behandeld.
De kernraden zijn – in samenwerking met bewoners en met de gemeente Medemblik – bezig met het opstellen van de kernvisies. Deze kernvisies zijn gericht op het verbeteren van het wonen en leven binnen de kern.
Om ook de ervaringen en ideeën van bewoners mee te nemen is een vragenlijst uitgezet in alle kernen van Medemblik. In deze feitenoverzicht (factsheet) worden de resultaten Andijk beschreven.
In Andijk zijn 565 bewoners uitgenodigd om de vragenlijst (schriftelijk of online) in te vullen. Van hen hebben 182 meegedaan aan het onderzoek.* Dit is een respons van 32 procent en voldoende om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Daarnaast zijn de resultaten gewogen op leeftijd en geslacht om onder- en oververtegenwoordiging op basis van deze kenmerken te voorkomen.